Национален стадион Ербил – Кюрдистан

Поставен върху стъпаловидна пиедестал, новият футболен стадион е централната сграда от централната градска ос на ново проектирания спортен комплекс на град Ербил. Околното пространство подканва феновете да се съберат преди и след срещата. Широки стълбища водят посетителите до по високо от сутеренното ниво, от където се разкрива изглед към спортното поле и към околностите на стадиона.

Основни параметри:

Капацитет – 48 500 места
Паркинг – 950 места
Застроена площ -133 000 m2

Трибуните са покрити от частично прозрачен покрив, който дава усещането за открито небе Дневната светлина е достатъчна за нормалния растеж на тревата. Другата част от покрива е покрит с фотоволтаични панели.

За гостите, спускаща се към ниските зони, или изкачващи се към към горната трибуните се открива впечатляващо пространство, още докато са на входното нивото на стадиона.

Допълнителни колони са разположени около стадиона. Вечер 21 лъча се отправят към небето, символизиращи лъчите на слънцето в националното знаме на Кюрдистан.

Конструкцията е стоманобетонна, като са развити напречни, надлъжни и радиални рамки. Района е с висок сеизмичен риск.

Покрива е реализиран посредством стоманени ферми, обтегнати по периметъра от контриращи обтегачи и обхваната от няколко радиални пръстена.