Хотел Метропол

Хотел Метропол е един от емблематичните хотела в к.к. Златни Пясъци, построен през 1964.г. С отличното си местоположение на крайбрежната алея е предпочитан за летни почивки от много български и чуждестранни туристи.

Извършена е реконструкция на хотела през 1996-1997г., проекта , за която е изготвен от инж.Т.Димитров. Реконструкцията се състои в премахване на всички зидарии в сградата, като те са заменени с нови от материали с малко обемно тегло. Балконите са приобщени към стаите. Изпълнена е укрепваща конструкция. Изпълнено е допълнително укрепване за земетръс посредством допълнителни стоманобетонови шайби и рамки. Пристроено е допълнително хотелско тяло, ресторант и медицински център.

 

 

През 2013г. хотелският комплекс е напълно реновиран. Сградата се състои се от две тела обединени от обща функция. Високото тяло представлява реконструкция на стария хотел, като тук са предвидени ресторант с лятна тераса, лоби-пиано бар, басейн и бар към него, зона за забавления и девет хотелски етажа с изглед към плажа и парка. Ниската сграда е изцяло ново строителство и включва сутерен, партер,етаж за обществени функции и три хотелски етажа.

 

 

При реконструкцията на хотела са приложени иновативни конструктивни принципи, проектни решения и различни методи за укрепване на конструктивни елементи. В конструктивно отношение за осигуряване на общата устойчивост на сградата, както за статични, така и за динамични натоварвания е проектирана нова външна конструкция“екзоскелет“, обгръща старата конструкция от всички страни. Премахнати са втората и третата етажни плочи, като на различна кота е интегрирана нова етажна плоча.